Нужни въпроси и отговори в подбора на масло за мотора

car parts

Всеки един горд собственик на първи автомобил е поставен пред въпроса точно какво двигателно масло да подбере. В този конкретен миг би могъл да се довери на няколко източници за консултация – приятели, интернет, автосервизи и така също пренебрегваните, а и в много случаи загубени наръчници за поддръжка на Автомобила. Ще Ви поднесем необходимите указания, тъй като точният избор е наистина важен за коректната дейност и дългото и безпроблемно съществуване на автомобилния двигател.

Какво е вискозитет на маслото? Това е индикация за плътността на моторното масло. Докато е студено е по-хубаво да шофирате с по-нисък вискозитетен лубрикант, което ще гарантира по-удобен старт на автомобилния двигател, защото ще се отнеме минимална сила от автомобилния двигател заради по-малката съпротива при движещите се части. Плътните масла са подходящи за много високи натоварвания и температури.

Точно какво означават числата и буквите за отделните масла? Първото число показва студеният вискозитет на маслото, а второто число вискозитет за завишени градуси. Буквичката W, която ги разделя произлиза от “Winter” (“Зима” – превод от английски език).

Какво е различието между минерални и синтетични моторни масла? Минералните моторни масла са основни, създадени в преработката на петрол в сурово състояние. Използват се главно за стари автомобили, на чиито мотори са значително амортизирани. Синтетичните масла са подправени основни с добавки (дисперсивни агенти, детергенти, модификаторите на триене, антиоксиданти и т.н.). Те са по-устойчиви на големи температури, предпазват по-удачно мотора на леката кола, притежават по-ниска летливост и по-бавно се окисляват. Има и масла от полусинтетика, като те са компромисен вариант м/у главните.

Точно как да познаем оригинално моторно масло от лъжливото? За жалост, автомобилният пазар е претъпкан от копиращи изделия с недоказан произход, които биха могли да нанесат поражение на работните показатели и здравето на автомобила ви. Сложно ще бъде на обикновен потребител да направи разлика, но съществуват редица фактори, които е нужно да подозрение и съмнения. Главният е сумата на моторното масло. Може и да е с намаление, тя не би трябвало да е прекалено ниска в сравнение с останалите предложения на търговския пазар. Същевременно преглеждайте и оценките за магазина, който я продава.

Каква точно марка масло да изберем? Изберете си моторно масло главно спрямо препоръките на производителя, а например допълнителен елемент можете да добавите и препоръките от другите водачи, имащи направени впечатления от използването.

Още детайли: тук