Как точно автомобилите за скрап се рециклират

scrap cars
Замисляли ли сте се по-задълбочено по какъв начин се рециклират автомобилите, през точно колко процеси преминават, какво ще се случва в тях.

Първото нещо след като изберете, кой да вземе колата ви за скрап е той да ви заплати споразумяната сума, уредите документите за собственост и транспортират автомобила, после се поставя на площадката където ще стартира нейната подготовка.

Стартира се с главният елемент от позиция на сигурност – резервоара за горивото. Бензина се изпразва от него а малко след това самия контейнер се премахва. Повода е, че точно там стоят бензинови пари и при най-малката искра той може да гръмне.

След този етап се преминава на следващата стъпка. Елиминирането на други течности от автомобила. Отстранява се моторното масло от двигателя, като то се събира в специфични варели и се заделя за отделно обработване. Подобен метод се върши за водата за чистачките, антифриза и много други течности в случай, че има. Климатичния фреон също е нужно да е събран с необходимата техника и да не се пуска във въздуха.

Акумулатора се откача и се пуска за различно рециклиране, съдържа се олово в себе си и други химикали като пример електролити. Акумулаторите си имат отделна рециклируема процедура.

В следващата стъпка автомобила се готви за елиминирането на елементите с неметално съдържание, където могат бързо да бъдат откачени и премахнати от автомобили. Тук влизат пластмасови брони, огледала, стъкла, гуми и много други компоненти.

В следствие на всичко това леката кола би могла да бъде пресирана. И така се достига по стегната форма за превоз или пък съхранение. Значително често не се пресоват, а направо се поставят на поточна линия отвеждаща си в огромна машина, като ги реже на много малки частички. Тя се нарича мелачка, приличаща на мелачаката на работа, който нарязва листите на миниатюрни късчета.

Надробената срап, която се получава е комфортна да е разчистена от елементите с неметално съдържание, като това става най-ефикасно с огромен магнит, който изтегля металните части. Във резервоар с вода е възможно да се отдели платовете и пластмасата от алуминия, които са останали.

И така в края на краищата вашия собствен лек автомобил се смила и групира. Получената скрап е лесна за транспортиране и може да се пренася до различни кътчета по целия свят или до някой завод, където ще я купят. Точно там тя ще бъде претопявана и отливана в напълно нови профили, заготовки и ламарини за изграждане на други метални изделия.