Ценни съвети за прекрасна тревна площ

tools
Типове морави

За да притежавате желаната от Вас морава, ще трябва да селектирате коректната смеска за трева (смес от семена), например власатка или английски райграс. Има съответстваща смес от семена за почти всеки тип поляна. А те може да бъдат обществени, спортни, декоративни или просто някои други ландшафтни терени.

Поливане на моравите

Ливадите е възможно да бъдат напоявани както ръчно – с маркуч и воден пистолет, също и автоматично – с разпръсквачи. Ако се полива през светлата част на денонощието, изпарява се част от водата, без да бъде използвана. Затова все по-често навлизат интелигентни, резултатни и пестящи вода с-ми. Наистина популярни са скриващите се пръскащи глави. Изграждането на подобна система за поливане Ви дава почивка години напред, даваьо Ви възможност удобно да поливате моравата с натискане на едно копче или с лаптоп за напояване.

Наторяване на поляните

Заради косенето се вземат малка част от хранителните елементи на тревата. Разбира се това може да е компенсирано с торене. Желателно е да се извършва през пролетта и есента, всичко зависи от мащаба на натоварване на тревния терен, също и от вида продукт за наторяване, който сте използвали. На пазара все по-често се налагат гранулирана тор с продължителна функция – издържаща няколко месеца.

Краища на ливада

За окрайчване на ливадата, изключително полезен уред е акумулаторна ножица с дълга ръкохватка.

Съживяване на ливади

Когато пролетта настъпва и тревата се раззелени, на места би могло да се задържат кафеникави елементи. Те се коригират чрез изрязване с ръчен уред (например права лопата). Срязаното място е възможно да се запълни с тревен чим. Още един метод е след премахване на сухите треви, да се разрохка земята и да се сложат други семенца.

Метод на косене

Всеки един път когато подрязвате, е хубаво да разменяте посоката на рязане. Иначе абсолютно винаги ще бутате стъблото само в една, единствена посока, това води след себе си до по-лесно сплъстяване на тревата. В случай, че стандартно косите надясно, променяйте с подрязване наляво. Често е необходимо и на напречно, като сменяте курса.

Разберете още: погледни тук