Изградете колегиалност с тийм билдинг

team building

Великолепните постижения от работата на всяка една работна група са в непосредствена взаимозависимост от индивидуалните постижения на абсолютно всеки един от хората в колектива. За да се изгради успешна среда за работа и да се намали времето, което е необходимо за завършването на всяка една задача е задължително всяко едно звено от работната верига да работят синхронизирано. Ако има търкания, личностни конфликти, нападки и желание за изтъкване, средата на работа става нажежаваща и не много ползотворна. Основната мисия на тийм билдинга е да оправи тези противоречия, да подобри приятелството измежду отделните индивиди в колектива, да развие възможности за опознаване и откриване на слабите и силните страни на всеки един. Горепосочената идея, резултат от анализи и проучване на екип психолози е особено актуална.

Различните възможности предлагани от консултантите по тийм билдинг включват отделни дейности, мероприятия и инициативи целящи да създадат атмосфера за да може да се заздравят отношенията в колектива. Доста хора подценяват потребността от чужда намеса за оптимизацията на средата за работа, мислейки, че това са безполезни разходи, прахосване на време и разсипничество. Ако случайно една група не е сплотена и най-правилната стилмулация, заплащане и поощряване с бонуси няма да дадат нужните реакции, тъй като липсата на колегиалност е основен ключов фактор за всеки един добър екип.

1-вата крачка за изграждането на здрава група е намирането на консултант по тийм билдинг, който да анализира определената ситуация, да разгледа основните причини за конфликтите и да намери най-правилното решение за подобряване на работната дейност. Забавленията от характер с приключенски тип поставят участващите в неочаквани обстоятелства, изискващи моментни решения, бързо мислене и приключенски подход. Важността от сътрудничество и комуникация в различните етапи от събитието, предоставя възможност за показване на лидерските умения и хубавите страни на различните характери. Един добър ръководител може да потърси подкрепа, когато открие напрежение и недоволство в неговите подчинени, защото малките подробности най-често допринасят до най-големите щети за всеки един работна група.

Присъствието на многоброен колектив най-често означава и огромни неприятности, тъй като обединяването на голяма група е много труден процес. Личностните разногласия принуждават внезапна реакция, тъй като персоналните скандали биха могли да разрушат спокойствието и на останалите и да предизвикат разделението на лагери и воюващи групички. Подкрепата и от страна на участващите ще подпомогне тази нелека и отговорна задача. С общи усилия всеки колектив може да изгради полезна и истинска среда за работа и да постига оптимални резултати.

Открийте повече информация: http://newevent.bg/new/147/conference